5 tipov na výlet s deťmi z Litmanovej

Obec Litmanová je dlhé roky populárnou turistickou destináciu. Medzi najčastejšie dôvody návštevy tejto obce v regióne Zamagurie sa radia hlavne lyžovanie v stredisku SKI Litmanová či pútnické miesto na Hore Zvir, ktoré každoročné láka tisíce veriacich.

Aj napriek týmto dvom dominantom okolia Litmanovej, jej širšie okolie a okolie národného parku Pieniny toho ponúka oveľa viac. Tento krát sme sa zamerali hlavne na tipy, ktoré ocenia aj tí najmenší.

Zdroj: Korzar.sk

Plte na Dunajci

3o minút cesty autom

Každý, kto túto atrakciu absolvoval, môže potvrdiť, že tento zážitok patrí k tým nezabudnuteľným. Dlhoročná tradícia na rieke Dunajec, vás prevedie srdcom Národného parku Pieniny. Plavbou vás budú sprevádzať pltníci, ktorí vám porozprávajú o prírode, tradíciách či legendách, ktoré ukrýva tento vodný tok na slovensko-poľskej hranici. 

Pltníkom sa sezóna začína v máji a posledná plť sa Dunajcom preplaví koncom septembra. “Nalodiť” sa môžete na brehu rieky Dunajec v obci Červený Kláštor, plavba následne pokračuje po prúde rieky až do obce Lesnica. Tam vás už bude čakať zabezpečená doprava naspäť do Červeného Kláštora. Celý splav trvá približne hodinu a pól. 

Ak si chcete výlet ešte predĺžiť, v Lesnici si môžete požičať horské bicykle a popri rieke sa cyklotrasou vrátiť do Červeného Kláštora.

Cena za osobu sa vzhľadom na spoločnosť, vek a druh lístka pohybuje v rozpätí od 15 do 20 eur.

Múzeum-zamagurskej-dediny

Zdroj: KamNaVylet.sk

 

Múzeum zamagurskej dediny

15 minút cesty autom

Ak chcete spoznať krásu, ale i náročnosť života našich predkov na dedine, zavítajte pod Ľubovniansky hrad. Práve tu sa nachádza Múzeum Zamagurskej dediny resp. Národopisná expozícia v prírode pod Ľubovnianskym hradom.

Múzeum Zamagurskej dediny prezentuje súbor tradičných obytných i hospodárskych stavieb z okolitých dedín. Je podobne ako hrad prevádzkované Ľubovnianskym múzeom.

Nádherné prostredie obklopené prírodou očarí návštevníkov všetkých vekových kategórií. Navyše, okrem tradičných stavieb tu nájdete dobovú kováčsku vyhňu, hájovňu, školu, vodný mlyn alebo pastiersky dom z Litmanovej.

Jedným z najcennejších exponátov skanzenu je drevený gréckokatolícky kostolík z Matysovej postavený v roku 1833. Kostol bol na pôvodnom mieste postavený bez použitia klincov. Počas významných cirkevných sviatkov sa tu konajú liturgie a pobožnosti v staroslovienskom jazyku.

Múzeum sa nachádza na Zámockej ulici. Dostupné je aj parkovisko pri hrade, odkiaľ je to do múzea len 5 minút cesty. Návštevu skanzenu odporúčame skombinovať aj s návštevou hradu Ľubovňa.

3-koruny

Zdroj: polsko.travel

Túra na 3 koruny

3o minút cesty autom

Túra na 3 korunky patrí k tým menej náročnejším a teda zvládnete ju aj s deťmi. Výstup, ktorý zvládnete za 1 hodinu a 45 minút, vás odmení krásnym výhľadom na región Zamaguria a rieku Dunajec. 

Túra začína na poľskej strane rieky, na ktorú sa dostanete z červeného kláštora cez most. Na konci obce Sromowce Nizne sa nachádza útulňa Tri Koruny, kde túra začína. Odtiaľ pokračujete po žltej značke až na vrchol.

Na vrchole sa nachádza už spomínaná vyhliadka v podobe kovovej konštrukcie aj bufet s občerstvením. Vstup na vyhliadku ale nie je zadarmo a počas sezóny sa na vrchole dokonca tvoria rady, keďže vyhliadka má obmedzenú kapacitu.  

Ak si chcete výlet ešte predĺžiť, z vrcholu Troch korún môžete ďalej pokračovať napríklad na vrchol Sokolice či ďalšie turistické body. 

Hrad-Stará-Ľubovňa

Zdroj: vysoke-tatry.cz

Hrad Stará Ľubovňa

15 minút cesty autom

Tento čiastočne zrekonštruovaný hrad sa týči nad mestom Stará Ľubovňa po brehu rieky Poprad. Zrekonštruovaná časť hradu s dominantnou vežou ponúka stálu expozíciu dobových predmetov a historických udalostí. Z veže je výborný výhľad na široké okolie a krásnu prírodu, ktorú tento región ponúka.

Hradom vás prevedie sprievodca a vstupné na hrad je pre deti do 6 rokov zdarma, ďalšie vstupy sú už v rozmedzí od 5 do 9 eur. Rodinný vstup vás vyjde na 15 eur.

Kúpele-Vyšné-Ružbachy

Zdroj: zlavy.sme.sk

Kúpele Vyšné Ružbachy

15 minút cesty autom

Ak hľadáte miesto pre oddych po túre alebo si len chcete oddýchnuť po náročnom týždni, môžete navštíviť Kúpele Vyšné Ružbachy. K dispozícii tu nájdete relaxačný termálny vnútorný bazén s wellness (sauna, vírivka). V lete je k dispozícií aj vonkajší bazén. 

Ceny za 2 hodinový vstup sa pohybujú od 5 eur do 10 eur a za wellness si priplatíte len 3 eurá. Kúpeľný komplex ponúka aj niekoľko reštaurácií a za návštevu stojí aj kráter s termálnou vodou. 

Už viete kam sa vyberiete nabudúce? Prihláste sa na odber Newslettra Apartmány Litmanová a nenechajte si ujsť ďalšie tipy na výlety a atrakcie v okolí Litmanovej.

Použité zdroje: KamNaVylet.sk, hradlubovna.sk, ruzbachy.sk

Zaujal vás jeden
z apartmánov?

Kontaktujte nás